martes, 28 de mayo de 2013

WEBLOCS

La facilitat d'ús de les eines necessàries per a la seva confecció i publicació ha afavorit que els servidors de bitàcoles (Blogger, Blogalia, Blogspot…) comptin amb un gran nombre d'usuaris. Conscients d'aquest fenomen i del seu creixement imparable, molts mitjans de qualitat online han començat també a oferir serveis de publicació de weblocs (anomenats també bitàcoles) presenten un nou model de relació amb un mateix, amb altres i amb el món informatiu. La interacció o el modus de la web participativa també anomenada web 2.0 presenta la característica que passem de consultar a publicar, i darrerament a compartir. Tot el ventall de programes disponibles i aplicacions se´ls anomena el programari social.

Amb una fi marcadament estratègica, augmenta el nombre de mitjans decidits a incloure seccions basades en aquest gènere, la qual cosa suposa una primera aproximació del periodisme a l'univers de la blogosfera i a les opcions comunicatives que pot oferir tant per a la seva pràctica, com per induir a una major proximitat amb el públic


Qualsevol al·lusió a la llibertat d'expressió i democratització de la comunicació en Internet obliga a referir-se a determinats espais com els weblogs, en un món marcat per l’agenda temàtica dels mitjans de comunicació de massa (mass media), la blogosfera apareix com un espai de creació de subjectivitat. Aquest model comunicatiu posa a l'abast dels usuaris la possibilitat de generar i publicar els seus propis continguts, la qual cosa ha contribuït a dotar a les bitàcoles de provada validesa com a sistemes d'expressió lliures i eficaces ja que posin sobre la taula noves formes de relacionar-se amb un mateix, amb els altres i amb el mon informatiu.  


D'altra banda, hem de fer referència a les tecnologies que comporten les interaccions. La sindicació de continguts, que és la possibilitat d'accedir mitjançant un únic programa a tots els blocs amb les seves actualitzacions, la tecnologia més utilitzada que presenta és la coneguda RSS; aprofita les possibilitats del codi XML per importar i exportar d'un lloc (web o bloc) a un altre. una de les principals característiques del bloc és la presentació dels enllaços d'hipertext. Aquests elements o enllaços permeten al lector de forma instantània ampliar la seva xarxa relacional d'interessos. També és un senyal d'identitat l'estil, el to o la correcció de l'autor del bloc (el llenguatge i la seva forma de presentar-ho). Per acabar els blocs són una forma de superar les barreres comunicacionals ja que no fan visible ni l’acció ni el discurs dels persones.

4 comentarios:

el Mèlich dijo...

Hola Jesús, no sé si sóc el primer.
He pegat una ullada al teu bloc i el trobo interessant. Especialment pel que fa al tema de la lexicometria. Jo no me'n surto. Em podires donar un cop de mà?
Gràcies
Josep Mèlich Alumne de l'UOC

jordi Gonzalez dijo...

Hola

Totalment d´acord. Encara que les eines per a la creació multimedia, ara la problematica, serà com fer-nos escoltar (trobar) en l´oceà d´informació d´internet.

La creació de blogs cada vegada és més asequible, però posicionar-te perquè sigui escoltada la nostra opinió, serà el nou paradigma

Alba dijo...

Certament com molt bé dius, Internet possibilita l'accés lliure i la possibilitat de creació i difusió d'informació, així com la fomentació de llibertats. Hem de tenir en compte, però, que molts paisos encara per motius, principalment polítics, no permeten aquest tipus de manifestacions ni tant sols l'accés lliure a la xarxa, com el cas de la Xina. Curiosament, un dels paisos més desenvolupats, pioners i convertit en un gegant econòmic té encara un camí molt llarg per recórrer pel que fa a les llibertats.

Marc Vidal Pérez mvidalpere@uoc.edu dijo...

Em sembla molt interessant allò que dius de la blogosfera com a element creador de subjectivitat al marge dels mass media. I és que la blogosfera porta ja anys a Internet, molt abans que facebook o twitter, i ja té experiència en allò de ser una petita expressió democràtica a nivell virtual...que estaria bé que passés també a l'àmbit físic, per cert.